Kimyager ile kimya mühendisinin ek gösterge tavanı neden farklı?

657 sayılı Kanuna ekli "Ek gösterge cetveli", Maliye Bakanlığının yönlendirmeleri doğrultusunda kanun ile düzenlenmektedir. Ancak, cetvelde düzenleme yapılırken çok ayrıntılı alan araştırmalarının yapıldığı veya YÖK, MEB, DPB gibi kurumlarla uzun müzakarelerin yapıldığı tartışmalıdır. Buradaki belirlemeler genel olarak Maliye Bakanlığı bürokratlarının kişisel algılarına göre şekillenmektedir. Bu nedenle, Teknik Hizmetler Sınıfında görev alan bir kimyager ziyaretçimizin "Neden kimyagerlerin ek gösterge tavanı 3000 iken kimya mühendislerinin ek gösterge tavanı 3600 sorusuna?" verilebilecek bir cevap olduğunu tahmin etmiyoruz.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 30 Ağustos 2009 18:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Aşağıdaki yazı "Haber Gönder" ile memurlar.net'e iletilmiş olup, içeriği uygun bulunarak yayıma alınmıştır.

Ben ... çalışan 2005 Eylülde işe başlayan 399'a tabi 8/2 kimyagerim.

Bildiğiniz gibi biz kimyagerlerin ek gösterge tavanı 3000 iken aynı durumda bulunan kimya mühendislerinin ek gösterge tavanı 3600'dür.

Ben işe başladığımda kimya mühendisi benden sadece 50 TL fazla maaş alırken hükümetin yaptığı eşit işe eşit ücret uygulamalarında bu fark şu anda 350-400 TL seviyelerine kadar çıktı

.Oysa benim çalıştığım ortamda kimya mühendisiyle kimyagerin hiç bir farklılığı yok. Gerek çalışma koşulları, gerek aldığımız sorumluluklar gerekse aldığımız yetkiler bakımından tamamen eşitiz. Hatta evrak ve raporların altına imza atarken yanyana ve eşit yetkiyle imza atmaktayız. İşin daha da ilginci görevde yükselme sınavlarında kurumum boş bulunan bir makama başvuru için gerekli şartları belirlerken "kimyager veya kimya mühendisi olmak" şeklinde bir şartı kolaylıkla koyabilmekte.Ancak iş özlük haklarına ve maaş durumuna geldiğinde biz dört yıllık fakülte mezunu kimyagerler iki yıllık yüksekokul mezunu teknikerlerle bir tutulmaktayız hatta yerine göre daha az maaş da alabilmekteyiz. Araştırdım acaba benim kurumuma has bir durum mu diye? Değil, bütün kamu kurumlarında durum böyle.

Bence sorunun sebebi bu özlük haklarını belirleyen bürokratların kimin hangi eğitimi alarak hangi işi yaptığını çok iyi bilmeden kendi algılarıyla yasa, yönetmelik metinlerini oluşturmaları. Oysa Sayın Başbakan bu durumun varlığından haberdar olsa değişimin daha hızlı olacağından eminim. Çünkü eşit işe eşit ücret mantığıyla başlayan bir düzenlemenin dört sene önce 50 TL olan maaş farkını şimdi 400 TL farka çevirmesi ancak trajikomik olarak nitelendirilebilir.

Saygılarımla iyi çalışmalar ve hayırlı ramazanlar diliyorum.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber